Organik Ev


Aydın'da saman ve kerpiçten yapılmış evelere geri dönülüyor



Yıllarca kerpiç evlerde yaşanan Anadolu insanı, saman ve kerpiçten yapılmış evlere geri dönüyor.

Türk insanının sıkça kullandığı “Sakla samanı gelir zamanı” Aydın’da gerçek oldu. Aydın’da yaşayan bir hekim köylülerin her yıl yaktığı samanları topladı ve biriktirdi. Çocuk Cerrahı Cezmi Saday, yetiştirdiği organik elma ağaçlarını yabancı otlardan korumak için kullandığı samanları zaman içinde farklı amaçlar için kullanmaya başladı. Topladığı saman balyalarını önce bahçe duvarı sonra da müstakil ev yapımında kullandı. Evini organik tarım yaptığı memleketi Konya’da hayata geçiren Saday, tarım kenti Aydın’ı da saman evle tanıştırmak için kolları sıvadı.
Küresel ısınmaya bir çözüm olarak yapı sektörü tarafından dünya gündemine sunulan ve yurtdışında pek çok üniversitede ekolojik mimarlık kürsüleri altında okutulan saman ev, Türkiye’de ilk kez 2009 yılı Ağustos ayında inşa edildi. İstanbul Beykoz’da 100 metre kare olarak profesyonel bir yapı şirketi tarafından yapılan saman evlerden sonra, yapımı ekim ayında tamamlanan Cezmi Saday’ın saman evi 120 metrekare ile Türkiye’nin en büyük saman evi unvanını almış oldu.
Ömrünü organik tarıma ve kısırlaştırılmış toprakların tekrar tarıma kazandırılmasına adayan Çocuk Cerrahı Saday, sadece on iki günde tamamladığı saman evinde eski ustaların maharetlerini sergilemelerine izin verdi. Kireç ile duvarlarını sıvayan, taş ile zeminini döşeyen, kerpiç ile samanını tutturan Saday, tamamen ekolojik olan evini samanı çok seven farelerden korumak için zeminini tellerle çevirdi. Aralarında hava boşluğu olmadığı için yangına karşı dayanıklı olan saman ev depreme karşı da güvenli olarak biliniyor. Bu evlerin en önemli özelliği ise evin kullanım ömrünün 100 yılı bulması. Saman balyasının yapı malzemesi olarak kullanılması beş kat daha ucuz, on kat daha kolay, yüz kat daha sağlıklı bir ortam oluştururken; izolasyonu ise kendinden oluşuyor. Nalbura gidip tuğla, çimento, demir, boya almaya bile gerek kalmıyor. Her şey yanı başınızda ki tarlada, bahçede. Temel için taş, duvar için balya, harç için çamur, çatı için kereste, badana için kil kullanılıyor. Isı izolasyonunun mükemmelliği sayesinde ısıtma ve soğutma tasarrufu had safhada olan saman evlerin maliyeti ise betonarme bir binanın maliyetinin dörtte biri kadar oluyor.
Saman evine yaklaşık on beş bin lira harcadığını söyleyen Cezmi Saday, bu evin amatörlük eseri olduğunu da vurguluyor. Artık ustalarının ve kendisini bu alanda iyice deneyim kazandığını kaydeden Saday, iki evi sadece beş günde bitirebileceğinin ve daha aza mal edebileceğinin altını çiziyor.
Aydın’da saman ev yapmak için arazi arayışında olan Saday, saman ev yapmak isteyen herkese gerekli her türlü yardımı yapmaya hazır. Olaya memleket meselesi olarak bakan Saday, sağlıklı, ekolojik, ekonomik ve sosyal sistemleri yeniden yaratmanın yollarının bulunması gerektiğinin altını çiziyor. Saday “Tarımda toprağı doğru işlemek bile tıpkı sağlıkta sosyalizasyona, eğitimde güzel Türkçemize sahip çıkmak gibi başlı başına bir vatan meselesidir” diyor.


Yorumlar

Popüler Yayınlar