Geleceğimiz Organik Tarımda

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında bulunan illerde, organik tarımın yaygınlaştırılmasının bir zorunluluk olduğunu söyledi. Seçkin, ''yıllar önce herhangi bir kimyasal kullanmadan ürettiğimiz tarımsal ürünlerin doğal oluşu nedeniyle, özellikle tercih edilmesi organik tarım anlayışının belki de ilk adımının bilinmeden de olsa atılmasına neden olmuştur'' dedi.
Özellikle son yıllarda sağlık sorunlarının da artmasına paralel olarak, organik tarımsal ürünlerin öneminin arttığına işaret eden Seçkin, şöyle konuştu:

''Modern teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde insanlar, tükettikleri sebze ve meyvelerin eski tadı ve kokusunun olmadığının farkına vardı. Ayrıca, beslenmeye bağlı olarak çok ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu sorunlardan bazılarının hormonlu ve yoğun kimyasal kullanılmış gıdalardan kaynaklandığı anlaşılmış durumda. Bütün bu yaşananlar bizleri organik ürünlerle beslenmeye ve onları tercih etmeye yöneltiyor. Sulu tarımın da yaygınlaşmaya başladığı GAP bölgesinde, organik tarımı geliştirmek için gerekli potansiyelimiz var. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, bölgedeki organik tarımsal üretim artışını gerçekleştirmek zorundayız.

Tarım, günümüz dünyasının en stratejik sektörlerinden. Tarım yapılabilecek toprakların azalması, kullanılabilir su kaynaklarının çeşitli nedenlerle yararlanılamayacak duruma gelmesi, artan nüfusla birlikte değerlendirildiğinde, sürdürülebilir nitelikte, sağlıklı, güvenli, yeterli gıda üretimi ve kaliteli bir yaşam ortamını oluşturmak, önümüzdeki yıllarda üzerinde çalışılması gereken konulardan olacaktır. GAP bölgesi, bu anlamda sürdürülebilir organik tarım ve hayvancılık için ideal bir alandır. Organik tarım sistemleri, tarımsal verimliliği ve toprak verimliliğini artıracağı gibi, doğal kaynakları onarır ve Türkiye'nin kırsal kesimlerinde tarımın gelir üretme ve iş yaratma kapasitesini geliştirir.''

ORGANİK TARIM YENİ PAZARLARA YÖNELTİR

Kenan Seçkin, her geçen gün önemi daha da artan tarım sektöründe, organik üretim yönteminin sağlıklı ve kaliteli ürün talebiyle özel pazarlara yönelik üretim için kullanılan bir yöntem olduğunu ifade etti.
Organik tarımın, konvansiyonel tarım sonucu giderek artan çevre ve sağlık sorunlarının çözümünde de etkin bir alternatif olarak kabul edildiğine işaret eden Seçkin, sözlerini şöyle sürdürdü:
''GAP Bölgesi, henüz kirlenmemiş toprak ve su kaynaklarıyla organik ürün üretimi için potansiyel oluşturmaktadır. Üretilecek ürünlerin ihracata yönelik olarak gerek kurutulmuş halde, gerekse işlenip ambalajlanarak piyasaya arzı, bölgenin tarımsal sanayisinin gelişimine da katkıda bulunacaktır. GAP Bölgesi'nde organik tarım için gerekli olan altyapı bulunmaktadır ve az ölçekli de olsa bitkisel üretimde organik tarıma geçilmiştir. Oysa hayvansal üretimde, organik üretime geçildiği pek de söylenemez. Organik üretim potansiyeli, sulama alanlarının artışına bağlı olarak daha da artacaktır. Ancak bu potansiyel bölgesel ve yeni harekete geçirilmiştir.
Hayvansal ve bitkisel üretimde temel hedef verimliliği artırmaktır. Bu nedenle, organik üretimin ülkemizde ve GAP Bölgesi'nde alternatif bir yöntem olabilmesi için bir geçiş sürecine ihtiyaç vardır.''
Seçkin, her şeyden önce organik tarım ve hayvancılık topraklarının tarım ve hayvancılık açısından korunmasının büyük önem taşıdığını da sözlerine ekledi.

Kaynak:http://www.gaziantephaberler.com/detay.php?id=8444&kategori=1

Yorumlar

Popüler Yayınlar