Türkiye'de Organik Tarım ile Kanser Bütçelerinin Kıyaslanması

Aşağıda 2006 yılında yapılmış araştırma sonucu elde edilen veriler bulunmakta. Yıllık ortalama 1.5 milyar dolar kansere harcanırken Organik Tarım'ın Türkiye içindeki toplan satış tutarı 10 milyon $ civarında. Yani Türkiye'de Kanser'in tedavisi için harcanan para toplam 150 kat fazla.

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=4180995&tarih=2006-03-31

Türkiye'de her yıl 150 bin kişi kanser oluyor

ANKARA, (DHA)

Sağlık-Sen tarafından yapılan araştırmaya göre, kanser vakalarının artmasında en önemli etkenin bilinçsizlik ve ihmal olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya göre Türkiye'de her yıl 150 bin kişinin kanser oluyor.

Memur- Sen Konfederasyonu'na bağlı Sağlık Sen'in (Salğık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası) yaptığı kanser araştırmasına göre Türkiye'de her 55 dakikada bir kadının meme, saatte bir de akciğer kanserine yakalandığı ortaya çıktı. 25 dakikada bir kişinin mide kanserine yakalandığı Türkiye'de, her yıl 150 bin kişinin kanserin pençesine düştüğü belirtildi.

Kansere neden olan etkenlerin başında yüzde 35 dengesiz beslenme, yüzde 32 sigara, yüzde 12 enfeksiyon hastalıkları, yüzde 5 mesleki nedenler, yüzde 4 alkol, yüzde 8 yaşama ve çalışma yerinin düzensizliği ve yüzde 3 katkı maddeli gıdaların geldiği belirtilen araştırmada şu ifadelere yer verildi.

KANSER VAKALARI BÜYÜK ŞEHİRLERDE DAHA FAZLA

“Bazı kanser türleri kalıtsal olabilmektedir. Güneşten gelen kozmik ışınlar toprağa karışarak yok olmaktadırlar. Ancak beton ve taş yığınları bu ışınları geçirmediği için şehirlerde kanser riski kırsal bölgelere göre her zaman yüksektir. O yüzden büyük şehirlerde kanser vakalarında ciddi bir artış meydana gelmektedir.”

Ölümle sonuçlanan kanser vakalarının yüzde 70'inden fazlasının sigara ve dengesiz beslenmeden kaynaklandığına değinilen araştırmada, Türkiye'de her 12 dakikada bir kişi sigaradan, her 10 dakikada bir kişi de dengesiz beslenmeden kaynaklanan sebeplerle kansere yakalandığına dikkat çekiliyor.

Dünyada 13 saniyede bir kişinin sigaranın sebep olduğu bir hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilen araştırmada, sigara ve dengesiz beslenmeyle yapılan mücadelenin başarılı olması durumunda kanser vakalarının yüzde 70'inin engelleneceğine vurgu yapılıyor.

KALP VE DAMAR HASTALIĞINDAN SONRA KANSER GELİYOR

Araştırmayı değerlendiren Sağlık- Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, “Ülkemizde kalp ve damar hastalıklarından sonra ölümle sonuçlanan en önemli hastalık kanserdir. Eğer kanserle mücadelede başarılı olamazsak, yakın gelecekte çok büyük sağlık ve ekonomik sıkıntılar baş gösterecek. Çünkü, kanserle mücadelede ortalama bir hastanın harcadığı para miktarı 50 ile 300 bin dolar arasında değişiyor” dedi.

Dr. Ahmet Aksu, Sağlık- Sen tarafından yapılan araştırmada önemli sonuçların ortaya çıktığını, buna göre kanserin bir diğer adının da bilinçsizlik ve ihmal hasatlığı oldugunu söyledi. Dr. Aksu, “Araştırma sonuçlarına göre kansere sebep olan en önemli etkenlerin başında sigara ve alkol kulanımı ile beslenme bozuklukları gelmektedir. Sadece bu iki zararlı alışkanlık- akım durdurularak kanser vakalarının yüzde 70'i engellenebiliyorsa, o zaman kanserin ne derece bilinçsizlik veya ihmal hastalığı olduğu daha da iyi anlaşılmaktadır” dedi.

KANSER SAVAŞ BİRİMLERİ KURULMALI

Sağlık- Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, bütün illerde kanserle mücadelenin yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Türkiye'de her yıl 1- 7 Nisan arasında kanserle savaş haftası adı altında bir dizi etkinlikler yapılmaktadır. Ancak artık bu önemli özel gün ve haftaların kutlama ve anma gibi etkinliklerle değil, geniş kitlelere bilimsel ve sosyal içerikli mesajların iletilmesi için kullanılmalıdır. Bütün illerde kanser tanı ve tedavi metotlarının eksiksiz olarak uygulanacağı kanser savaş birimleri ve hastaneleri olmalıdır.”

Dr. Aksu, “Bunun yanında özellikle il sağlık müdürlükleri halk sağlığı günleri tertip etmeli ve kanserin önlenmesi için özellikle sigara alkol gibi zararlı alışkanlıklar ile beslenme bozuklukları gibi konular geniş halk kitlelerine anlatılmalıdır. Şu unutulmamalıdır ki, bir hastalığa özellikle kansere yakalanmamak için sarf edilecek maddi ve manevi güç hastalığın tedavisinden daha az olacaktır” diye konuştu.

Türkiye'de Organik Tarımın Büyüklüğü

http://www.gozlemci.net/3661-organik-tarim-ureticileri-ve-ihracat.html

Organik tarım her yıl yüzde 30 büyüyor

Dünyada 25 milyar dolar, AB'de 15.4 milyar dolarlık bir organik tarım pazarı var. Bu pazarın her yıl yüzde 30 oranında büyüdüğü tahmin ediliyor. Türkiye'de de organik tarım pazarının toplam büyüklüğünün 50 milyon dolar olduğu hesaplanıyor. Organik tarımda iç pazarın payı, 10 milyon dolar civarında. Gelecek birkaç yıl içinde bu rakamın 30 milyon doları bulması bekleniyor.

Organik tarımda 40 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye'nin kayıtdışılarla birlikte 100 milyon doların üstünde bir ihracat yaptığı tahmin ediliyor. Tarım Bakanlığı'nın verilerine göre ise Türkiye'de organik tarımda faaliyet gösteren 325 firma mevcut. Bu şirketlerin 80'e yakını organik tarım ürünü ihracatçısı.

Türkiye'nin organik tarım ürünlerinde en önemli ihracat pazarları Almanya, İngiltere, İsviçre, Avusturya, Hollanda, Fransa ve Danimarka olarak sıralanıyor. Türkiye'de üretilen 300 çeşit organik tarım ürünü içerisinden en çok ihraç edilen ürünler ise kuru kayısı, incir ve üzüm gibi meyveler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar