Türkiye'de %100 Ekolojik Pazarların Kısa Tarihi


Türkiye'de Ekolojik Tarım
Türkiye'de, 1985 yılında 8 ürünle başlayan ekolojik tarım, bügün 200'ün üzerinde ürünle, tarım arazilerinin yüzde 0,5'ini oluşturan 165 bin hektar alanda, 15 bin üretici tarafından yapılıyor. Ekolojik üretici sayısı ve üretim yapılan alan 2004'den bu yana yüzde 25 arttı. Üretim miktarında ise yüzde 50'ye yakın bir artış gözlemleniyor. 2004'te 49 ilde ekolojik tarım yapılırken 2008'de bu sayı 65'e çıktı.

%100 Ekolojik Pazarların Kısa Tarihi

• Aralık 2004: Ekolojik Tarım Kanunu ve Yönetmeliklerinin olası ekolojik pazarı destekleyecek yönde çıkartılması süreci.
• Ocak-Haziran 2006: Türkiye çapında sertifika kuruluşları, üretici, STK, kamu, nakliyeciler, pazarcılar, akademisyenlerle görüşmeler, pazarda uygulanacak sistem ve kuralların tespiti, üretici sözleşmeleri.
• Nisan 2006: Şişli Belediyesi, Milupa Organik ve Pınar Organik ile sözleşmeler
• 3 Haziran 2006: Proje lansmanı
• 17 Haziran 2006: Şişli %100 Ekolojik Pazarı Açılışı
• 23 Eylül 2006: Leman Sam ve Grup Gündoğarken ile Güz Şenliği
• 30 Haziran 2007: Birinci yıl konser ve kutlamaları
• Mart 2008: Antalya %100 Ekolojik Pazar Açılışı
• Mayıs 2008: Meydan AVM'de Ekoloji Meydanı Etkinliği kapsamında iki hafta %100 Ekolojik Pazar Kurulması
• Temmuz 2008: Samsun Gazi %100 Ekolojik Pazar Açılışı
• Ocak 2009: Şişli %100 Ekolojik Pazarı katılımcı resmi işlemlerinin gerçekleşmesi
• 2 Mayıs 2009: İstanbul İhracatçılar Birliği'nde Ekolojik Pazarlarla ilgili ortak akıl toplantısı.
• Haziran 2009: 3. Yıl Kutlamaları
• Ekim 2009: İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında işbirliğinin onaylanması
• 24 Ekim 2009: Sektörün ve ekolojik pazarların sağlık gelişimi amacı ile ekolojik tarım yönlendirme komitesinin seçilmesi ve göreve gelmesi
• 7 Kasım 2009: Şişli %100 Ekolojik Pazarın'da poşet kullanımının kaldırılması
• 20 Aralık 2009: Kartal %100 Ekolojik Pazarı'nin açılışı.

Rakamlarla %100 Ekolojik Pazarlar
25 katılımcı (tezgâh sahibi) ve 48 tezgâhla başlayan Şişli %100 Ekolojik Pazar, 56 katılımcı ve 250'ye varan tezgâhla devam ediyor. 33 üretici ve 14 temsilci yer alıyor.
Pazarda yer alan tezgâhlardan yüzde 59'u üretici, yüzde 25'i temsilcilerden (aracılardan) oluşuyor. Pazarda -kalan %16'yi oluşturan- 9 yemek, ithalat, mamul marka sahibi tezgahı var.
Başlangıçta 30 farklı taze sebze-meyve sunulurken; bugün avokadodan asma yaprağına, bakladan fasulyeye, çilekten elmaya, yoğurttan peynir ve tereyağına kadar yaklaşık 100'ü aşkın çeşitte ekolojik ürün var.
İlk haftalarda yaklaşık 4 ton tahmini ürün satışı gerçekleşen pazarın satış hacmi, bugün 10 tona ulaşıyor.
Beşinci haftasına giren Kartal %100 Ekolojik Pazarı, 190 tezgâhla ve Şişli'deki ürün çeşitliliği ile hizmet veriyor. Beklenenden daha fazla ilgiyle karşılanan Kartal Pazarı ilk haftalarda 5 tonu aşan bir hacime ulaştı. Kartal'da 57 tezgâh sahibinin 36'sını üreticiler, 14' ünü aracılar, 7'sini de ithal ve mamul marka sahipleri oluşturuyor.
Samsun Atakum'daki %100 Ekolojik Pazar ise yerel üreticilerin katılımıyla sürdürülüyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar