Organik Ürünler Nekadar Güvenilir?


Organik diye tükettiğimiz ve çocuklarımıza da yedirdiğimiz gıdaların güvenliğini Forbes araştırdı. Organik olarak tükettiğimizi gıdalar ne kadar güvenli? işte cevabı:

Organik diye aldığımız, yediğimiz ve çocuklarımıza yedirdiğimiz organik gıdalar ne kadar güvenli? Acaba aldıklarımızın hepsi gerçekten organik mi, yoksa sadece etiketlerinde mi organik yazıyor? Bu tartışmalı konuyu daha iyi anlamak için bilmeniz gereken konuları, Forbes.com detaylı bir şekilde ele alıyor.

Amerikan Klinik Beslenme Dergisi'nde yayınlanan araştırmaya göre, organik gıdaların vitamin ve mineral bakımından daha yüksek kalitede olduğunu destekleyen hiçbir kanıt yok. Amerikan Tarım Dairesi, standartlar geliştiren ve organik ürünleri onaylayan Ulusal Organik Programı denetleyeceğini duyurdu.

Organik gıda çevre için daha iyi: Endüstriyel tarımda üretim yapılırken yüzde yüz garantili, fakat bazen zararlı metotlar kullanılıyor. Bu teknikler arasında, ürünün daha çabuk gelişmesini sağlayan kimyasal kullanımı, böcek istilasını ve hastalıkları önlemek için tarım ilacı kullanımı, büyümeyi ve malın sağlığını maksimum boyuta getirmek için antibiyotik ve hormon kullanımı yer alıyor. Sertifikalı organik ürünler bu yöntemlerden hiçbirini kullanmıyor ve kirliliği azaltırken toprak ve su tasarrufuna odaklanıyor.

Organik ürünler pahalı: Organik gıda üretimi emek-yoğun olan bir sistem olduğundan gıdalar daha pahalıdır. Organik ürünlerin geleneksel ürünler kadar fazla kâr getirmemesi, fiyat farkının bir diğer sebebidir. Organik ürün savunucuları, geleneksel olarak yetiştirilen ürünün çevre temizliği ile halk sağlığı maileyetlerinin son fiyata eklenmesi halinde organik üründen daha pahalı olabileceğini tartışıyor.

Organik gıda onaylanmalı: Organik ürünlerin kalitesini düzenlemek için Amerikan Tarım Dairesi 2002 yılında sertifika sürecini hayata geçirdi. Bu uygulama, tükecilerin hakiki organik tekniklerle üretilen ürünleri, organik olmayan ancak marketlerde "tamamen doğal " etikite altında satılan ürünlerden ayırmalarına yardım ediyor. Tarım Dairesi, bu ürünlerin yüzde 95 ve daha fazla organik içerikten yapılması gerektiğini belirtiyor.

Organik gıdaların onayı daha yakından inceleme gerektiriyor: Amerikan Tarım Dairesi onay programı ile tüketicilere tedbir sunuyor. Hükümet yetkilileri, geçtiğimiz günlerde bundan emin olmak için onay verme programını denetleyeceklerini söylediler. Ulusal Organik Koalisyonu mevcut standartların ulusal protokollere uygun olmadığını söyledi. İçinde sentetik ya da dengeleyici içerikler bulunan bebek mamaları ve rendelenmiş peynirin de içinde olduğu bazı ürünler de organik olarak etiketlendiriliyor.

Birçok organik seçenek var: 2008 yılında tüketiciler organik gıdalara 23 milyar dolar harcadılar. 1997 yılında bu rakamın 3,6 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Büyüyen bir pazar olan organik gıda, General Mills, Kellogg ve Dean Foods gibi büyük gıda üreticilerini cezbetti. Şu anda Amerika'da 16 bin onaylanmış organik gıda üreticisi ve işleyicisi var. Bunun yanında 100 ülkede Amerika'ya ihracatına izin verilen 11 bin firma bulunuyor. 10 yıl öncesine göre, değişik organik markalar arasında seçim yapmak kolaylaşıyor.

Organik gıdalar her zaman sağlıklı değil: Kurabiye kutusunun ya da dondurma kabının üzerinde organik etiketinin olması, bu gıdanın sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Bu yiyecekler halen yağ, şeker, kalori ve tuzla dolu olabilir. Whole Foods firmasının CEO'su John Mackey, geçtiğimiz günlerde bu çelişkinin doğruluğunu kabul etti.

Organik gıdalar daha fazla besleyici değildir: Organik gıda taraftarları organik gıdaların yüksek oranda besin maddesi içerdiğini söylerken, bu iddayı destekleyen çok sayıda bilimsel araştırma yok. 55 araştırmanın sistematik görünümü organik gıdaların içindeki C vitamini, potasyum ve demir gibi 11 besin kategorisinin 8'inde bir farklılık olmadığını gösterdi. Araştırmacılar, içerdiği besin değerlerine göre, organik ve organik olmayan gıdalar arasındaki farkın önemsenmemesi gerektiğini söylüyorlar.

Yorumlar

Popüler Yayınlar