Organik ürün satışı yüzde 30 arttı

Son dönemde gündemden düşmeyen genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) tartışmaları fiyatları yüzde 20 ile 100 daha yüksek olmasına rağmen organik ürünlere talebi yüzde 30'a varan oranda artırdı
Genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) tartışmasının tedirgin ettiği tüketiciler, organik ürünlere yönelmeye başladı. Normal ürünlere göre fiyatları yüzde 20 ile 100 oranında yüksek olan organik ürünlerin satışları yüzde 20-30 arttı.
İstanbul Bomonti'de cumartesi günleri kurulan organik pazarda Türkiye'nin çeşitli yerlerinden 60 çiftçi yer alıyor. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nden yüzde 100 ekolojik pazar yeri sorumlusu Leyla Ünlübay son günlerde yaşanan tartışmaların yüzde 20 oranında müşteri artışına neden olduğunu söyledi.
Sebze-meyveden hububata, tekstilden temizlik malzemelerine kadar 250 çeşit ürünün yer aldığı pazarda fiyatların normal ürünlere oranla yüzde 30 fazla olduğunu söyleyen Ünlübay şöyle dedi:
"Örneğin pazarda pırasa 2.5, havuç 2.5, elma, portakal, mandalina 3 TL amacımız daha çok kişiye erişim sağlamak. En çok sebze meyve, hububat, süt ürünleri satışı gerçekleşiyor. 4 kişilik bir aile bu pazarda 50 TL'ye haftalık alışveriş yapabilir."
Sepet büyüdü
City Farm markasıyla organik ürünleri tüketicilerle buluşturduklarını dile getiren Esas Holding Gıda Grubu Başkanı Ayhan Sümerli, GDO tartışmalarının yaşandığı süreçte satışların yüzde 30 oranında arttığını dile getirerek şunları söyledi:
"Alışveriş sıklığı yüzde 16, ortalama sepet büyüklüğü yüzde 14 arttı. Bizce tüketiciler GDO’lu ürünlerden kaçarken bugüne kadar günlük tüketim alışkanlıkları içerisine alma fırsatını bulamadıklar organik ürünleri keşfedecekler. Tüketiciler en çok yumurta, sebze-meyve, meyve suyu, bakliyat, bal, kuruyemiş alıyor."
Tüketicilerin organik ürün konusunda bilinçlendiklerini belirten Sümerli, fiyatların yüzde 20-100 arasında değişen oranlarda yüksek olduğunu ancak üretimin artmasıyla maliyetlerde avantaj yakalanacağını dile getirdi. Feneryolu ve İstinye Park mağazalarının yanı sıra marketler aracılığıyla 350 noktada satışlarının yapıldığını kaydeden Sümerli, 12 ayrı grupta 200 çeşit ürün olduğunu vurguladı.
250 Milyon Dolarlık Pazar
- Ekolojik Tarım Organizasyon Derneği verilerine göre 2002 yılında 89 bin hektar olan toplam üretim alanı 2008 yılında 167 bin hektara yükseldi.
- Aynı dönemde 310 bin ton olan üretim miktarı 530 bin tona yükseldi.
- Pazarın Türkiye'de 250 milyon dolar büyüklüğe ulaştığı tahmin ediliyor.
- Dünya hacmi ise 48 milyar dolar.
- Organik ürünlerin yüzde 90'ı ihraç ediliyor.
- GDO'ya bağlı olarak pazarda hareket başladı.
- Türkiye'de ilk kez 1984-1985 yıllarında ihracata yönelik olan kuru incir ve üzüm organik olarak üretildi. Ürün çeşitliliği 1990 yılında 8'e çıktı
- Dünyada 31 milyon hektar organik tarım arazisi var. En büyük araziye sahip ülke Avustralya.
- Avrupa'daki en büyük pazar payına sahip ülke Almanya.
- Türkiye'de bir dükkanda 300 organik ürün satılırken Avrupa'da bu rakam 3 bine kadar çıkabiliyor.
Yorumlar