Organik Tarımın Artan Önemi


Atatürk Üniversitesi İspir Meslek Yüksekokulu Bahçe Ziraat Bölümü Öğretim üyesi Yrd .Doç .Dr. Ümmügülsüm Erdoğan ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü araştırma görevlisi Arzu Kavaz, konuyla ilgili açıklamada bulundular.

Uzmanlar, vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşıladığımız sebze ve meyveler vücut direncinin artmasından, sindirim sisteminin çalışmasına kadar çok önemli role sahip olduğunu kaydetiler.

İnsanlığın yeterli, sağlıklı ve güvenilir besin kaynaklarına ulaşmasının giderek daha çok risk altına girdiğini belirten uzmanlar, Gıda güvenliği, gıda güvencesi ve beslenme son yıllarda tüm dünya ülkelerini ilgilendiren temel konuların başında geldiğini ifade ettiler.

Kimyasal kullanımının etkileri

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte üretilen gıda maddelerinin çeşit ve miktarında önemli artışlar sağlandığını anlatan uzmanlar,, ancak yüksek kimyasal dış girdi kullanımıyla birlikte bir çok sağlık ve çevre sorunlarının da ortaya çıktığını vurguladılar.

Uzmanlar, konvansiyonel tarımda yoğun olarak kullanılan sentetik ilaçlar ve gübrelerin etkilerinin., uykusuzluk, yorgunluk, baş ağrısı, hafıza kaybı ve konsantrasyon eksikliği, depresyon, bağışıklık sisteminde zayıflık, kanser olarak karşımıza çıktığına işaret ettiler.

Organik tarımın önemi

Organik tarım ise bitki, hayvan ve çevre kapasitesinin bütünüyle kaliteli bir şekilde kullanımını hedeflediğini kaydeden uzmanlar; şu görüşleri dile getirdiler: "Organik tarım, tarımsal çevre kirlenmesini önleyen,kimyasalların insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilen bir tarım yöntemidir.

Son zamanlarda beslenme bilincinin artmasıyla, organik besinler de önemli bir terim haline gelmiştir. Üretim, depolama, işleme, ambalajlama ve muhafaza aşamalarında hiçbir katkı maddesi ya da kimyasal girdi kullanılmayan ve tüm bu safhalarda bağımsız kontrol firmaları tarafından denetlenerek sertifikalanmış meyve sebzelere organik meyve sebze denilmektedir.

Organik yetiştiriciliğe sadece tarım tekniği olarak değil sağlık ve yaşam reçetesi olarak da bakmak gerekmektedir. Organik tarımın dolayısı ile organik meyve ve sebze tüketiminin yaygınlaşmasıyla tüm bu olumsuz durumlarında en az düzeye getirilmesi hedeflenmektedir. "

Yorumlar

Popüler Yayınlar