Organik Tarımda Ege Öncü


Türkiye'nin “Organik Üretim Merkezi” olarak kabul edilen İzmir, 6-9 Mayıs 2010 tarihleri arasında Ekoloji İzmir Fuarı'na ev sahipliği yapacak. Fuar, İZFAŞ, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ile ASDF Fuarcılık işbirliği ile gerçekleştirilecek.

2012 yılında 100 milyon dolar iç ticaret hacmi, ihracat dahil 1 milyar dolar iş hacmi hedefleyen sektör, bu hedefine fuar ile destek bulacak.

İZFAŞ Genel Merkezi'nde fuarın tanıtımına yönelik düzenlenen basın toplantısında konuşan ETO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Ertem, ekonomik kriz sürecine rağmen organik tarım sektörünün Türkiye'de yüzde 10 büyüme gösterdiğine dikkat çekti. Atila Ertem, “Sektör 2010 yılı için 100 milyon dolar iç ticaret hacmi, toplamda ise 1 milyar dolarlık iş hacmi hedefliyor” dedi.Fuar ile İzmir ve Türkiye'nin konuyla ilgili olarak cazibe merkezi olmasını arzu ettiklerini belirten Ertem, “Türkiye hem alıcı hem de satıcı ülke konumunda. Bu konuda köprü görevi üstlenmesini istiyoruz. Fuar ile başta Türk organik ürünler sektörü olmak üzere çevre ülkelerde faaliyet gösteren organik firmalarının dünya ekonomisinden daha fazla pay alması hedefleniyor. Bu amaçla özellikle Doğu Avrupa Ülkeleri, Orta Asya, Yakın ve Uzak Doğu ile Kuzey Afrika'da fuar tanıtım çalışmaları yapılıyor” diye konuştu.

Ege Bölgesi'nin Türkiye organik ürün üretiminin yaklaşık yüzde 50'sini karşıladığına değinen Ertem, “Alan bazında bakıldığında bu oran yüzde 36,6 seviyesinde. Organik üretimle uğraşan çiftçi oranında da Ege Bölgesi öncülüğünü sürdürüyor.

Organik üretimle uğraşan çiftçilerin yüzde 34'ü Ege'de üretim yapıyor” dedi.

TÜRKİYE REKORU İZMİR'İN ELİNDE

Organik ürün üretiminde 120 çeşit ile Türkiye rekorunun İzmir'in elinde tuttuğunu da anlatan Ertem, “İzmir tek başına organik üretim miktarının yüzde 20'sini karşılıyor. Türkiye'nin organik ürün ihracatındaki en önemli kalemlerini oluşturan kuru üzüm ve incir de İzmir Ege Bölgesi'nin ürünü olarak sertifikalandırılıyor” dedi.

ASDF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Atalayman da 8 yıldır İstanbul'da düzenledikleri fuarı organik tarımın merkezi olan İzmir'de gerçekleştirmenin sektör açısından önemli olduğunu kaydetti. Atalayman, “Fuar sektöre ivme kazandıracak. Sertifikalı üretimin önemi daha da ön plana çıkacak” dedi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar