Organik Tarım ve Ağaç Dikimi



Hizmet Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Sami Ege, bilinçsizce dağıtılan ve dikilen ağaçların hem bireysel, hem de ülke ekonomisine zarar verdiğini belirterek, bu konuda ilgili herkesin bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Niğde'de faaliyet gösteren Hizmet Tarım İşletmeleri, coğrafi yapıya ve ihtiyaçlara göre ağaç dağıtımı ve dikimi yapılması için çalışma başlattı. Türkiye'de organik tarım ve ağaç dikiminde, sofralık ve sanayilik üretim olmak üzere bir çığır açtıklarını belirten Hizmet Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Sami Ege, yaşanan global krize rağmen binlerce dekar alanda modern damlama sulama sistemli, tamamen organik bakım uygulayarak sanayilik ve sofralık meyve üretimi yaptıklarını söyledi. Üretimde globalgap yöntemini kullanarak bakım ve bahçe tesisi ile modern damlama sulama gibi tarımın tüm dallarında Avrupa standardında lider kuruluş haline geldiklerini kaydeden Ege, “Yıllardan beri milyonlarca meyve ağacı dikilmiş veya değişik kuruluşlarca bedelsiz dağıtılarak diktirilmiştir. Ama ne yazık ki hiçbir netice alınmamıştır. Bunun nedeni bakım ve uygulamaları bilinmeden ihtiyaç olan çeşit seçilmeden dikimlerin yapılmasıdır. Özellikle de dikildikten sonra bu bahçelere profesyonel bakım uygulanmamaktadır. Bu nedenle binlerce dönümlük bahçeler zamanla kullanılamaz hale gelmiş, hiç bir ihtiyaca cevap veremeden zaman ve parayı da beraberinde heba etmiştir” dedi.
Bahçe dikiminde veya ağaç dağıtımında teknik desteğin çok önemli olduğunun altını çizen Ege, “Konuyu mutlaka uzmanları ile paylaşın. Bize gelin ve birlikte bir planlama yapalım. Çeşitleri seçerek uygun bölgelere dikimlerini profesyonel yöntemle yapalım. Teşvikle damlamasını yapalım daha sonra da profesyonel olarak bakalım. Sürekli ve düşük maliyetle organik veya globalgap yöntemli bakım ve budamalarla sağlıklı ihtiyaca göre ve düşük maliyetli ürünler üretelim. Diktiğiniz ve dağıttığınız ağaçlar, hem size, hem de ülke ekonomisine maksimum katkı sağlasın. Şu anda gerekli ekipman ve tecrübeli kadromuz ile milyonlarca dekar araziye tüm Türkiye'de bakabilecek güce sahibiz. Yıllık yüz bin dekardan fazla arazide anahtar teslimi bahçe kurabilecek kapasiteye sahibiz” diye konuştu.

Yorumlar

Popüler Yayınlar