Organik Tarım Erkekliğede Yarar


Kaz Dağı’nın eteklerindeki Zeytinbağı Oteli’nde toplanmış, merakla Dr. Hasan Bedii Şen’i dinliyoruz... Zeytinin anavatanı olduğumuz halde zeytinyağı üretiminin ne kadar ince ve emek isteyen bir iş olduğunu bilmediğimiz için, müthiş keyifli ve öğretici bir öykü bu. Kendini organik zeytin ve zeytinyağı üretimine adayan Şen’in yolu, iyi ki Zeytin İskelesi markası ile kesişmiş...
Şen, aslında insanlarla pek içli dışlı olmayı sevmeyen biri. Tam da bu sebeple biyokimyayı seçmiş ve yıllarca Numune Hastanesi’nde çalışmış. 1994’te her şeyi bırakıp Ayvalık’ta babadan kalan ve 20 yıldır kimsenin el sürmediği zeytinliklerle ilgilenmeye karar vermiş. Bu işin nasıl yapıldığını araştırmış, İspanya’daki zeytin bağlarını yerinde incelemiş. Deneye yanıla, zeytinciliği en doğru şekliyle yapmaya başlamış. Yani organik tarımcılıkla: Hiçbir şekilde kimyasal tarım ilaçlarını kullanmıyor, daha pahalı olan doğal gübreyi tercih ediyor, Afrika’daki bir mantardan üretilen doğal ilaçlar getirtiyor, zeytinlerin dibinde ot yetiştiriyor... Arazinin karayoluna uzaklığı, komşusunun tarım ilacı kullanıp kullanmadığı bile organik tarım sertifikası için aranan şartlar.

İki kaşık zeytinyağındaki mucize
Bizde organik tarım, nar suyu içmek veya logolu çanta kullanmak gibi geçici bir moda muamelesi görse de farkında olmadığımız gerçek şu: Modern hastalıkların pek çoğu, beslenme ve hayat tarzımızla yakından bağlantılı... Neden doğurganlık azalıyor, kanser vakaları artıyor sanıyorsunuz?
Dr. Şen, son araştırmalara göre organik gıdayla beslenenlerin sperm sayısında yüzde 25 artış olduğunu söylüyor. Söylediğinin fazlasını bilim doğruluyor: Lancet dergisinde 1994’te yayınlanmış bir araştırmada, organik tarım yapan çiftçilerin sperm sayısının kimyasal ilaçlar kullanan çiftçilerden yüzde 25 fazla, fabrikada çalışan işçilerin iki katı olduğunu ortaya koymuş!..
Zeytinyağı ise başlı başına bir mucize: Ekimde Toxicology and Applied Pharmacology dergisinde yayınlanan bir başka araştırmaya göre, sızma zeytinyağının Alzheimer hastalığının yıkıcı etkilerine karşı koruyucu etkisini kanıtladı.
Günde iki kaşık zeytinyağının kolesterolü düşürerek kalp hastalığı riskini azalttığı, içerdiği antioksidanlarla kansere karşı zırh işlevi gördüğünü, kandaki şeker dengesini düzenle- diğini bilmesine biliyoruz ama... İş yemek pişirmeye, kızartma yapmaya ya da kahvaltıya gelince o güzelim altın renkli mucizevi sıvıya bir türlü hakkını veremiyoruz.

Yarısı Türkiye piyasasında
Dr. Şen’in öyküsüne dönelim... Bugün yılda 100 ila 150 ton zeytinyağı üretiyor, yarısını Almanya’ya ihraç ediyor. Zaten Türkiye’den Almanya’ya ihracat yapan başka organik zeytinyağı üreticisi yok. Kalan yarısını da henüz birkaç ay önce piyasaya giren Zeytin İskelesi satın alıyor. Anlayacağınız bugün Ankara, İzmir veya İstanbul’daki büyük marketlerden alabileceğiniz tek sertifikalı organik zeytinyağı, Doktor’un dedelerinden kalan bağlarındaki çılgınca çabanın ürünü.
Çılgınca diyorum, çünkü organik tarım yapmak her babayiğidin harcı değil; Dr. Şen, zeytinliklere musallat olan sineğe karşı tarım ilacı kullanmadığı için bu yıl 16 bin çuval yerine sekiz bin çuval çıkarabilecek. Zeytinle uğraşan kiminle tanıştıysam, yaptıkları işe delice tutkun olduğunu gördüm. Kimsenin kolay kolay uğraşamayacağı, yıpratıcı bir iş. Eh, zaten Çanakkale civarındaki köylüler birer birer zeytinliklerini satıyor. Üzerlerine çirkin binalar dikmek, bizim insanımıza göre çok daha karlı ve zahmetsiz!

İYİ ZEYTİNYAĞI İÇİN
- Zeytinyağının nasıl işlendiği kadar nasıl saklandığı da önemli. Şeffaf cam veya pet şişe yerine koyu renkli cam veya tenekede satılanı tercih etmeli.
- Organik sızma zeytinyağı, zirai ilaç ve kimyasal gübre kullanılmadan üretilen zeytinlerden doğal olarak elde ediliyor.
- Natürel sızma zeytinyağının asit derecesi yüzde birden fazla olmaz, kusursuz diye tanımlanır. Zeytin ağaçtan toplanıp yıkanıp sızdırılır, sonra filtrelenir.
- Natürel birinci zeytinyağı da tamamen doğal, ama oleik asit oranı daha yüksek. Aroması daha yoğun oluyor.
- Natürel birinci de natürel sızma yağlar gibi herhangi bir arıtma işlemine tabi tutulmuyor. Aroması bölgesine göre değişir, natürel sızmaya göre daha yoğun olur.

En faydalı zeytin bizde
- Dünyanın glikoprotein oranı en yüksek oranı olan zeytini, Ayvalık’tan çıkıyor. Glikoprotein, hücre yapısında hayati öneme sahip, dolayısıyla hastalıklara karşı etkili.
- Global zeytinyağı üretiminin yüzde 32’si İspanya, yüzde 22’si İtalya, yüzde 16’sı Yunanistan, yüzde yedisi Tunus’tan... Türkiye ise çok daha fazlasını yapabilecekken yüzde beşini üretiyor.
- Bir zeytin ağacı günde 10 kilo su istiyor.
- Organik tarım, zeytinyağı üretiminde maliyeti yüzde 30 artırıyor.
- Zeytinyağı için ideal olan koyu renkli cam şişe Türkiye’de üretilmiyor. İtalya’dan ihraç ediyoruz!

KAYNAK:http://cadde.milliyet.com.tr/2010/01/16/YazarDetay/1173801/organik-tarim-erkeklige-de-yarar?ver=27

Yorumlar

Popüler Yayınlar