Organik Tarım Doğu'da Köyden Kente Göçü Durdurdu


Doğu Anadolu Bölgesi'nde organik tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte köyden kente göçte azalma başladı.

Bölge çiftçisinin cebine gelecek yıl organik tarımdan en az 20 milyon TL girecek. Merkezi Erzurum'da bulunan ve Türkiye'nin en büyük kırsal kalkınma programını temsil eden Doğu Anadolu Tarımsal Üreciler Birliği (DATÜB), organik tarımda bölge çiftçisinin umudu oldu. Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Ardahan, Muş, Yusufeli (Artvin), Iğdır, Bingöl ve Bayburt'ta DATÜB üyesi 3 bin çiftçi, 200 bin dekar alanda organik tarım yapmaya başladı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)'ndan 12 ayrı proje için 3 milyon TL hibe alan DATÜB, gerçekleştirdiği yatırımlar ile bölge çiftçisinin organik buğday, mercimek, fasulye, süt ve arpasını değerlendirmeye başladı. DATÜP, kurduğu organik un fabrikası aracılığı ile de ürettiği unu yurtiçi ve yurtdışına satarak önemli gelir elde etti.
DATÜP'ün başında ise ilginç bir kişilik bulunuyor. Bir zamanlar fazla alkol tüketen ve ismi 'alkolik Nazmi'ye çıkan emekli edebiyat öğretmeni Nazmi Ilıcalı, emekli olduktan sonra alkolü bırakıp kendisini toprağa ve çiftçinin kalkınmasına adadı. Ünlü televizyon sunucusu Acun Ilıcalı'nın da amcası olan Nazmi Ilıcalı, Erzurum ve bölge illerindeki 650 çiftçiyi bir araya getirerek DATÜB'ü kurdu.
Organik tarım üzerine çiftçilere eğitim, seminerler veren Ilıcalı, 12 ilde 3 bin ortaklı DATÜB ile Türkiye'nin en büyük organik tarım üretecisi konumuna geldi. Organik tarım sayesinde bölge köylerinden kente göçün durduğunu belirten Ilıcalı, tarımsal üretimin her geçen gün artmasının ve yeni yeni ortakların birliğe katılmasının kendisini adeta 'sarhoş' ettiğini söylüyor. 2 yıl öncesine kadar köylerden göçün yaşandığını anlatan Ilıcalı, organik tarımın yaygınlaşması ve ürünün para etmesiyle birlikte en az 3 bin çiftçinin köyünde, toprağında kalarak milli üretime katkıda bulunduğuna dikkat çekti.

Ilıcalı, gelecek yıl içerisinde kuracakları laboratuvarlarda organik tohum üreteceklerini ve bu sayede organik tarım yapılan arazi miktarının en az yüzde 40 artış göstermesini beklediklerini de sözlerine ekledi. Bu yıl çiftçinin organik tarımdan 15 milyon TL kazandığını belirten Ilıcalı, gelecek yıl organik tarım üreticisinin cebine en az 20 milyon TL gireceğini sözlerine ekledi.

Iğdır İl Tarım Müdür Yardımcısı Aysel Ağayar da, Iğdır'ın arazi olarak organik tarıma müsaait olduğunu söyledi. Ağayar, ildeki tarımsal üretimin organik yapıldığını ve sertifikalı ürün için son yıllarda başvuru sayısında artış yaşandığını kaydetti. Ağayar, organik tarımın yanı sıra organik koyun üreticiliğinde de artış yaşandığını dile getirdi.

Ağrı İl Tarım Müdür Yardımcısı Zeki Çelik ise destek ücretleri nedeniyle organik tarım üretiminde ve ekili alan sayısında önceki yıllara göre patlama yaşandığını vurguladı. Çelik, geçen yıl 249 kişinin organik tarım yaparken bu rakamın gelecek yıl içerisinde bine ulaşmasını beklediklerini dile getirerek, "Geçen yıl 90 bin dönüm alanda organik buğday üretimi yapılıyordu. Gelecek yıl içerisinde 200 bin dönüm alanda organik tarım yapılacağını tahmin ediyoruz. Çünkü her geçen yıl organik tarıma büyük ilgi oluyor." diye konuştu.

Ardahan İl Tarım Müdürü Fevzi Karakoç ise merkeze bağlı 4 köyde İstanbul Halk Ekmek Fabrikası için organik buğday üretildiğini dile getirdi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar