Organik Hindiler Alıcı Bekliyor


ÇOMÜ Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Çelik, yüksek lisans öğrencisi Yasin Güler'in projesi kapsamında, 5 bin TL bedelle yaklaşık 7 ay önce Sarıcaeli köyündeki Teknolojik ve Tarımsal Araştırma Merkezi'nde (TETAM) 250 adet Amerikan beyaz hindi üretime başladıklarını söyledi.

Çelik, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) adı altında düşük bütçelerle öğrencileri uzmanlık alanlarında çalışma yapmaya yönlendirdiklerini belirtti.

Projedeki amaçlarının hindileri doğal koşullarda, hayvanın kendi biyolojisine uygun adaptasyon alanlarında yetiştirmek olduğuna işaret eden Çelik, ''Önceki yıllarda da hindi yetiştirmiştik. Bu yıl da bu çalışmalarımız sürüyor. Doğal koşullarda kaliteli et üretimini sağlıyoruz'' dedi.

Çelik, doğal koşullarda üretim yapmayı, kapalı alanlarda hayvanların bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle tercih ettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Doğal koşullarda beslenen hayvanlar, organizmalara karşı savunma mekanizması geliştirir. Denemek amacıyla hindilerin bir kısmını kapalı alanlarda, bir kısmını da açık alanda besliyoruz. Şu an analiz safhasına geldik. Benim beklentim, doğal koşullarda bulunan hindilerin bağışıklık sistemlerinin, içeridekilere göre daha güçlü olduğu yönünde.''

Yılbaşının yaklaşmasıyla hindilerin yavaş yavaş satılmaya başladığını, ağırlığı 12-15 kilogram gelen 80 hindi satıldığını belirten Çelik, erkek hindilerin tanesinin 60 TL, dişilerinin ise 50 TL'den alıcı bulduğunu kaydetti.

Yorumlar

Popüler Yayınlar