Organik Elbiseler


Kıyafet alırken hava, mevsim ve sıcaklık şartlarına uygun tercihler yaparız. Ama sentetik içeriği çok olmayan, hava alan, teri emen kıyafetlere öncelik vermeyi aklımıza pek getirmeyiz.

'Moda ile sağlığın ne ilgisi var?' diye düşünmeyin. İplik haline gelene kadar birçok kimyasal işlemden geçen pamuk, sağlığımızı tehdit ediyor. Bunu fark eden tekstil firmaları organik kumaş ve iplik üretimine daha çok önem vermeye başladı. Türkiye organik tekstil konusunda öncü ülkelerden biri.

Kıyafet alırken hava, mevsim ve sıcaklık şartlarına uygun tercihler yaparız. Ama sentetik içeriği çok olmayan, hava alan, teri emen kıyafetlere öncelik vermeyi aklımıza pek getirmeyiz. Hangi malzemeden yapıldığı ya da hangi şartlarda üretildiğine dikkat etmeden sadece giysinin fiyatının düşük olması bizi ilgilendiriyor daha çok. Her gün yeni bir tehlikeli maddenin bu moda ürünlerinde kullanıldığını okuyoruz. Hele de bir-iki yerinde boncuk ve gösterişli detay varsa değmeyin bu kıyafete diyoruz. Diyoruz da sağlığımızı ne derece tehlikeye attığımızı biliyor muyuz acaba?

Satın aldığınız bir tişört ya da pantolonun etiketinde % 100 pamuk yazması içinizi rahatlatmasın. Çünkü bu hale gelene kadar hangi kimyasal işlemlerden geçtiğini önemsemeniz gerekiyor. Öncelikli olarak tarlalarda böceklerden arındırmak için zehirli ilaçlara maruz kalan pamuk, daha sonra beyazlatılma işlemine giriyor. Bu da bilindiği üzre ağır kimyasallar olan ağartıcılar ile yapılıyor. İş bu kadarla bitmiyor. Yapay renklendirme işlemi başlıyor. Bir daha kimyasallarla haşır neşir olan pamuk, dolabınıza şık bir bluz olup girene kadar çok sayıda kimyasalla temas ediyor.

Son yıllarda doğal olanın değerinin fark edilmesi tekstil sektörünü doğal ipliklere yöneltmeye başladı. Organik pamuk üretimi birçok firmanın gündeminde. Isırgan otu ve soyadan üretilen ipliklerle kıyafetler tasarlanıyor. Kayın ağacı, bambu kamışı, katkısız ipek ve tarihler boyunca hayatımızda var olan keten kumaşlar moda trendleri arasında ilk sıralarda yerini alıyor.

Türkiye, organik kumaş ve iplik üretimi konusunda dünyanın en büyük üreticisi düzeyinde... Bossa, Mavi Jeans, Yeşim Tekstil ve Topkapı İplik gibi birçok marka organik ürünler üretiyor. Üretilen kumaşlar hem yerli firmalara hem de dünyaca ünlü markalara veriliyor. Bu konuda özellikle Avrupa'da fuarlar, konferanslar, sergiler ve defileler düzenleniyor. Sadece doğal iplik üretimi değil, gerçek deri gibi hayvanların öldürülmesi sonrasında elde edilebilen ürünler de doğaya verilen destek çerçevesinde kullanılmıyor.

Ekolojik giyim trendi

Moda dünyasında da bu konuda olumlu gelişmelere imza atılıyor. Artık kimyasallar içeren ürünler ya da nerden geldiği belli olmayan hammaddelere ucuz olsa da değer vermemeyi öğrendik. Yeşil Akım olarak adlandırılan bilinç sayesinde birçok marka, çevre ve insan sağlığını öne çıkarıyor. Nike, spor ayakkabılarda kullandığı insan sağlığına zararlı sera gazından artık vazgeçti. Mavi Jeans, kimyasal ağartmanın kullanılmadığı kotlar üretiyor. Levis'ın pantolonlarındaki düğmeler geri dönüşümlü.

Konuya duyarsız kalmayan Hollywood ünlüleri arasında çok moda olan ekolojik kıyafet trendi Jane Fonda, Charlize Theron, Sarah Jessica Parker, Sienna Miller gibi pek çok ismi de etkisi altına aldı. Doğal liflerden tasarlanmış çantaları kullanmayı tercih ediyorlar. Ya da parlak tuşesi ile gözleri kamaştıran baskılı tişörtleri artık giymiyorlar. Çünkü kimyasal baskılarla yapılan bu tarz tişörtleri giymek ayıp sayılıyor. Ünlüler sadece kendileri değil, alacakları hediyelerde dahi ekolojik olanı tercih ederek bu sektördeki hediye modasına da yön veriyor.

Bebek kıyafetleri

Ekolojik ürünler, ilk önce bebek ve çocuk koleksiyonlarında kendine yer buldu. Cildi tahriş etmeyen, hava alabilen, aynı zamanda vücudun ısısını kaybettirmeyen kumaşlar zıbın, iç giyim ve pijamalarda kullanıldı. Hamile ve spor giyim üreten firmaların da tasarımlarında yer verdikleri bu özel ürünlerin fiyatı diğerlerine kıyasla daha pahalı. Fakat şunu hatırlamakta fayda var; sağlığınız alacağınız kıyafetten daha ucuz değil.

Yorumlar

Popüler Yayınlar