Isparta, Organik Gül Tarımına Geçiyor

Gül ve Gül Yağı Satış Kooperatifi (Gülbirlik), bilinçsiz ilaçlama ve yurt dışından gelen ucuz ilaçlarların kullanılması nedeniyle gül yağında ortaya çıkan ilaç kalıntılarını en aza indirmek için organik gül üretimini teşvik edecek.

Gül yağı üreten ülkelerin organik güle ağırlık vermesi üzerine çalışmalara başlayan Gülbirlik, Isparta merkeze bağlı 5 köyde üreticilerle sözleşme yaptı. Satış fiyatı normal güle göre yüzde 50 daha fazla olan, ilaç kalıntısı bulunmayan organik gül yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması konusunda üreticiler bilgilendirildi. Isparta'da, 4-5 yıl içinde organik gül yetiştiriciliğine geçilmesi hedefleniyor.

Gülbirlik Genel Müdürü Bolat Tamer, üreticilerin bilinçsiz ilaçlama ve Çin'den gelen çeşitli ilaçların kullanılmasıyla gülde ilaç kalıntısının hızla arttığını söyledi. AB ülkelerinin artık bu kalıntıları istemediğin ifade eden Tamer, "Organik gül üretimi konusunda bir çalışma var. 5 köyde organik gül yetiştirilmesi konusunda teşvikler var. Belediye Başkanlarımız, muhtarlarımızı bilgilendiriyoruz. Dünyada 2-3 yıl içinde gül yetiştiriciliği yapan ülkeler organik gül üretimine geçecek. Bizde şimdiden çalışmalara başladık." dedi. Tamer, bu konuda üreticilere seminerler vererek broşürler dağıttıklarını kaydetti.

Son yıllarda güldeki ilaç kalıntısının önemli bir sorun olduğunu dikkat çeken Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜLAR) Başkanı Prof. Dr. Hasan Baydar da AB ülkelerinin bu konuyu önemsediğini söyledi.

Baydar, Isparta'nın kozmetik sektörünün ana hammaddesi olan dünya gül yağı üretiminde dünyada lider durumda bulunduğunu, ancak son yıllarda bazı ülkelerin organik gül üretimiyle piyasaya girmeye başladığını kaydetti. Bu konuda Çin, Afganistan, Bulgaristan ve İran gibi ülkelerin organik gül üretimi konusunda bir gayret gösterdiğini ifade eden Baydar, "Isparta'da gülcülüğün 120 yıllık bir geçmişi var. Son 10 yılda gül çiçeği 2 kat, gül yağı üretimi de 5 kat artmış durumda Gül sektörü yaklaşık 2 kat büyüdü. 2009 yılında ihraç rakamları 10 milyon Euro'ya ulaştı." diye konuştu.

Organik gül yağı satışının normal güle göre 2 bin Euro daha fazla fiyatta pazar bulduğunu ifade eden Baydar, normal klasik gül yağı satışının kilosunun 5 bin Euro, organik gül satışının ise 5 bin 700 ile 6 bin 400 Euro arasında değiştiğini anlattı. Baydar, 2009 yılında 500 sözleşmeli çiftçi ile 2 bin dekar alanda organik gül üretimine başladıklarına değinerek, bu oranını toplam gül oranlarının yüzde 10'u kadar olduğunu, toplam 850 tonluk bir organik gül üretimi yapıldığını belirtti.

Yorumlar

Popüler Yayınlar