Erdek'te Organik Tarım Semineri

Balıkesir'in Erdek ilçesinde Ziraat Odası'nın organize ettiği ve Roza Madencilik Şirketi'nin teknik ekibi tarafından umdemin ve zeolit mineralinin tarımsal alanlardaki faydalarının anlatıldığı seminere zeytin üreticileri katıldı.
Balıkesir'in Erdek ilçesinde Ziraat Odası'nın organize ettiği ve Roza Madencilik Şirketi'nin teknik ekibi tarafından umdemin ve zeolit mineralinin tarımsal alanlardaki faydalarının anlatıldığı seminere zeytin üreticileri katıldı.
Erdek Öğretmenevi Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerde, umdemin ile zeolit mineralinin zeytin ağaçlarına sağladığı olumlu gelişmeler sinevizyon eşliğinde üreticilere gösterildi. Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, Edincik Belediye Başkanı Mehmet Yağcı, Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yönetim kurulu üyeleri ile Erdek merkez çevre belde ve köylerden gelen zeytin üreticilerinin hazır bulunduğu seminere Tekirdağ'dan da gelen çiftçilerin de olduğu gözlendi. Yaklaşık 150 müstahsilin yer aldığı seminerin açılış konuşmasını yapan Erdek Ziraat Odası Başkanı Mehmet Saçıl, ülkemizde bulunan zeolit mineralinin tarım alanlarında da kullanılabileceği yönünde ülkemizin değişik yörelerinde seminerler verildiğini söyledi.Zeolit isimli mineralin tarım alanlarında kullanılmasında çok faydalı olduğu yönünde bilgilerin gelmesi üzerine zeolidi daha yakından tanımak adına konunun uzmanlarını ilçeye davet ettiklerini belirten Saçıl, "Zeolidi Erdek'te zeytin bahçelerinde uygulayan müstahsil bulunduğunu öğrendim. Bu arkadaşlarla yaptığım bilgi alışverişinde zeolit mineralinin ürün kalitesini arttırdığını ve bu mineralden oldukça memnun kaldıkları bilgisi edindim. Ekolojik zeytinciliğin önünü açacak zeytinde zararlılarla doğanın dengesini bozmadan mücadele veren zeolidin tarım alanları dışında bir çok ülkede sağlık sektörün de kullanılması bu mineralin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Manisa Gördes'te bolca bulunan bu cevher zeytin bahçelerimizde nasıl kullanılır? Faydaları nelerdir? Sorularına cevap vermek üzere ilgili şirketin teknik ekibi sizleri aydınlatacaktır" şeklinde konuştu.Ziraat Odası Başkanı Saçıl'dan sonra söz alan İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Ulaş, organik tarım, zeytincilik konusunda genel bilgilendirme, sektördeki yenilikler, karşılaşılan sorunlar ve çözümleri üreticilerle sinevizyon görüntüleri eşliğinde paylaştı. Ulaş, zeytin yetiştiriciliğinde lider ülkeler İspanya, İtalya, Yunanistan ile son dönemde Tunus'un ülkemizi geçmiş durumda olduğunu söyledi.
UMDENİN MİNERALİ SUDAN TASARRUF SAĞLIYOR
Rota Madencilik Satış Müdürü Osman Solmaz'de, umdemin mineralinin kullanım şeklini ve faydalarını anlattı. Umdemin mineralinin kendi buluşları olmadığını bu mineralin dünyada uygulandığını işaret eden Solmaz, "Umdemin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından tescillidir. Toprağın havalanmasını kolaylaştırarak sertleşme ve çatlamayı önler. Toprağı sürekli nemli tutarak topraktaki besinlerin alımını kolaştıran canlı organizmaları çoğaltır. Kullanılan gübrelerin ekonomik bir şekilde kullanılmasını sağlar.
Topraktan yıkanarak kaybolmasını önler. Toprak Ph'ını düzenleyerek bitkilerin daha hızlı ve sağlıklı büyümesini sağlar. Özellikle kumsal tarımsal alanlarındaki kök yanmalarını önler, istenilen kök gelişimini azami derecede sağlar. Damlama sulama yöntemlerle kullanılan ilaçların taşınmasına yardımcı olur, ilaçların etkisini ve etki süresini arttırır. Düşük katyon değişim kapasiteli kumlu ve killi topraklarda besin ve su kaybı olmaktadır. Umdemin bu kayıpları en aza indirir. Sudan tasarruf sağlar, toprağın su tutma kapasitesini arttırır. Umdemin bir organik tarım uygulamasıdır" dedi.Rota Madencilik Şirketinin Bölge Distribütörü İsmail Oktormacı ise, zeolit hakkında bilgilendirmede bulundu.
Organik tarımda ekosert sertifikası bulunan zeolit mineralinin Erdek'te uygulandığı zeytinlik alanlarda zeytin sineği ve zeytin mantarında yüzde 100 başarı elde edildiğini aktardı. Erdek'te 13 köylerde 4 zeytin üreticisinin bu minerali kullandığını üreticilere açıklayan Oktormacı, "Zeolit minerali kullanım şekli olarak 25 kiloluk ambalajlarda 400 litrelik ilaçlama tanklarına ilave edilip ağacın tam gövdesi ve dallarına püskürtülüyor. Hiçbir yapıştırıcı kullanılmıyor. 1. uygulama kış mevsiminde, 2.'si çicek açtığında, 3'cü zeytin mercimek tanesi kadar olduğunda, 4'sü ise zeytin sineğine önlem amaçlı olarak kullanılmalıdır. 25 kilosu 6, 7 lira civarında olan zeolidin 100 ağaca yeter" dedi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar