"Ekolojik Pilot Kenti" Karaman, Türkiye'nin Ekolojik Başkentidir

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi eski öğretim üyesi Prof.Dr. Mehmet Asil Yılmaz, Türkiye'de, Karaman İlinin "Ekolojik Pilot Kenti" olarak seçilmesini yazdı

Türkiye'de, Karaman İlinin ‘'Ekolojik Pilot Kenti ‘' olarak seçilmesi; bilim adamlarını, ziraat mühendislerini, üreticileri, tüketicileri, tarıma dayalı sanayi işletmelerinde çalışanlarını, sahiplerini ve yöneticilerini son derece mutlu etmiştir. Karamanlılar adına bu mutluluğu bize bahşeden; Çevre ve Orman Bakanımız Sayın Prof.Dr. Veysel EROĞLU'na, Karaman Milletvekilleri Sayın Lütfi ELVAN'a, Sayın Mevlüt Akgün'e ve Sayın Hasan Çalış' a teşekkür ederim.

‘'Eko'' , Latince , canlıların evi , ‘'loji'' de , doğal olarak cevrede yaşayan canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır diye tanımlanmıştır .Doğamız kirletilmediği ve kirlettirilemeyeceği için de Karaman topraklarında bolluk ve biyolojik çeşitlilik hüküm sürecek demektir.. Bu da topraklarımızın verimlilik düzeyinin muhafaza edilmesi anlamına gelir. Yine yöresel olarak yavşan, tırfıl, gökbaş, ballıbaba, şapla, geven, papatya, gelincik gibi adlandırılan ve görünümleriyle doğayı süsleyen yabani ot faunasının atmosfere gündüz Karbon dioksit alınıp oksijen verilmesini, gece de oksijen alınıp karbon dioksit verilmesini sağlayarak ekolojik dengenin muhafaza edilmesine ve düzenlenmesine imkân vermiş olacaktır. Aynı durum orman ağaçları ve yörede bulunan meyve ağaçları içinde söz konusudur. Yeşillik, su verir can verir toprağa. Asırlardır yörede üreticilerimize yoldaşlık eden bıldırcın, sığırcık keklik, uzun gagalı kuşlar, ibibikler, tavşanlar, tilkiler ve diğer birçok canlıların da nesillerinin tükenmesi önlenmiş olacaktır. Taşımız da toprağımız da ve atmosferimizde kirleticilerin bulunmaması nedeniyle canımıza can katan doğamızda bu güzellikler yitirilmediği için ekolojiler diyarı Karamanda ekolojik dengeler bozulmayacak ve üreticilerimiz de böylelikle Agro-ekolojik yani organik yöntemlerle sağlıklı üretim yaparak tüketicilere hizmet vermiş olacaktır.

İlimizde sağlıklı gıda üretimi aksamadan devam edeceğinden, bireylerin sağlıklı besleneceğine ve sağlıklı yaşayacağına, üretimin bol olacağına, tarım topraklarımızın da kirletilmeyeceğine, dolayısıyla halkımızın da gelir düzeylerinin artacağına böylelikle imkân verilmiş sayılır. Ayrıca, ilimizden, Dünya gıda pazarlarına, gıda zinciri bozulmamış, bisküvi, gofret, çikolata ve unlu mamulleri devamlı olarak ihraç edileceği için ekonomik düzeyde halkımız arasında bir ferahlama da görülecektir. Çeşitli elma ürünlerimiz Ülke içinde ve ülke dışındaki marketlerde pazar bulacağı için yine İlimizin adı hem ‘'Elma Başkenti'' olarak gündemde yerini koruyarak özdeşleşecek ve hem de elma üreticilerinin ekonomik anlamda sermayelerinde bir iyileşme olacaktır.

Karaman İli, çeşitli ekolojik bölgelere sahiptir. Bu bölgelerden birisi örneğin Hacıbabadağı ile Karadağ arasındaki tarım topraklarımızın bulunduğu sahalar olup arazilerin verimlilik düzeyleri bakımından Çukurova topraklarıyla eş değerdedir. Buna en güzel örnek olarak mısır üretimini, domates üretimini ve karpuz üretimini verebiliriz. Bu görüşümüz, Karadağ'daki Binbir Kiliseyi ziyaret ettikten sonra Karalgazi Köyüne gelen Fransız tarım bilim adamı tarafından da paylaşılmıştır. Fransız meslektaşım bana ‘'Yöreniz topraklarını ALLAH tarafından sizlere sunulmuş bir lütuf olarak kabul etmelisiniz'' demiştir. Yabancıların böylesine beğenisini kazanmış organik tarıma da son derece elverişli olan tarım arazilerimiz tarım dışı amaçlar doğrultusunda asla ve asla kullandırılmamalıdır Aksi takdirde üreticilerimizin gelecekleri yöneticilerimiz tarafından karanlıklara sürüklenmiş olacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar