Avrupa'nın En büyük Serasını İzmir'de Kurdu

İşadamı Hasan Şentürk, İzmir'in Dikili ilçesinde Avrupa'nın en büyük, dünyanın beşinci büyük sera şehrini kurdu. Dikili'deki sera, teknoloji bakımından ise dünyanın en moderni kabul ediliyor.



Üç bin dönüm arazide 580 dönüm kapalı alanda kurulan serada doğal domates, biber, karpuz, marul ve salatalık yetiştiriliyor. Fabrika gibi serada 35'i ziraat mühendisi toplam 500 kişi çalışıyor.

Topraksız tarımın yapıldığı serada sebze ve meyveler perlit madeni kullanılarak yetiştiriliyor. Kurulduğundan bu yana yetiştirdiği ürünlere Avrupa'da pazar bulan işletme, kış aylarındaki üretimini Rusya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Sera, jeotermal enerjiyle ısıtılıyor. Bayburt Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şentürk, "Avrupa standartlarının üstünde verimle çalışıyoruz." dedi. Tarıma yatırım yapmadan önce inşaat sektörün de faaliyet gösteren işadamı Şentürk, sera kurmaya Hollanda'daki bir iş gezisinde karar vermiş. İnşaat makineleri satın almaya giden Şentürk, soğuk ve toprağı olmayan bir ülkenin tarımda çok ilerlediğini görünce aynı işi Türkiye'de yapmayı düşündü. Dönüşte sera için uygun bir arazi ve jeotermal kaynak araştırması yaptı. Jeotermalle ısıtmaya uygun araziyi Dikili'de buldu ve serayı burada, düz bir arazi yerine dağ eteğine inşa etti. İtalya'dan getirdiği özel çelik konstrüksiyon ve naylon malzeme ile serayı kurdu. Otomasyon ağı bulunan ve ürünlere hasat aşamasına kadar insan eli değmeyen işletmede, toprak yerine perlit kullanıyor. Sera, bilgisayarla yönetiliyor.

Rusya ve Avrupa ülkeleri için hormonsuz domates, renkli biber, karpuz, marul ve salatalık üreten Bayburt Grup, Avrupa Birliği tarafından verilen doğallık standardı belgesi Eurogap'a sahip. Ekolojik tarımın yapıldığı serada Hollanda'dan getirilen özel arılar kullanılıyor. Fidanların döllenmesi arılar sayesinde oluyor. Topraksız ve güneşsiz Hollanda'ya nazaran Türkiye'nin tarımda daha avantajlı olduğunu anlatan Şentürk, "Elimizdekilerin kıymetini bilirsek dünyada bu sahada söz sahibi bir ülke oluruz." diyor.

Hedefi, 2012 yılında dünya birincisi olmak,B2002 yılında 60 dönümlük kapalı alanla işe başlayan Şentürk, 2012'de bin dönüm kapalı sera alana çıkarak dünyanın en büyük serasına sahip olmayı hedefliyor. Dünyada geniş alanlı seraların sadece Meksika'da bulunduğunu ve bunların 900 dönüm kapalı alanlara sahip olduklarını belirten Şentürk, hedefinin bin metrekareye çıkarak Meksika'dakileri geçmek olduğunu söyledi. Bugüne kadar işletmeye 30 milyon Euro yatırım yapan işadamı, 2009 yılında 8 milyon Euro'luk ihracat gerçekleştirdi. Bu yılki hedefi ise 12 milyon Euro tutarında ihracat yapmak. Mahsullerinin yüzde 10'unu iç piyasaya verdiklerini anlatan Şentürk, Türkiye'de tarımın kambur gibi görülmesine üzüldüğünü ifade ediyor. Sektörün modern tarımla tanışması gerektiğini belirten Şentürk, tarımdaki gelirin turizmden daha fazla olduğunu dile getiriyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar