A.Ü’de 'organik' atılım


Atatürk Üniversitesi, dev bir organizasyona daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Çeşitli ülkelerde yüzlerce bilim insanının yanı sıra, sanayici ve üreticilerin de katılacağı 4. Organik Tarım Sempozyumu, Erzurum’da yapılacak. 28 Haziran ve 1 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan sempozyum için hazırlıklar şimdiden başlatılırken, organizasyona, Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli bölgelerinden sadece 500’e yakın akademisyenin katılacağı öğrenildi.
A.Ü.’DE SEMPOZYUM
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faik Kantar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile birlikte düzenlenecek sempozyum hakkında bilgiler verdi. 3’üncüsü Yalova’da düzenlenen Organik Tarım Sempozyumu’nun, 4’üncüsüne de Erzurum’un ev sahipliği yapacağını kaydeden Kantar, “Yüzlerce bilim insanı, sanayici ve üreticiyi Erzurum’da konuk edecek olmaktan büyük onur duyacağız.” dedi.
Sempozyumun amacının, yerel ve küresel boyutta organik tarım uygulamalarının önem ve sonuçlarının değerlendirmesine akademik platform oluşturmak ve organik tarım konusunda multidisipliner ilişkilerin geliştirmesine fırsat sunmak olduğunu vurgulayan Kantar, “Sempozyuma katılacak olanlar, kendilerini Anadolu’nun tarihi kadar eski bir yerleşim alanında ve modern Türkiye’nin yüksek potansiyelleri arasında bulacaklar.” ifadelerini kullandı.
SEMPOZYUMUN İÇERİĞİ
Prof. Dr. Faik Kantar, Atatürk Üniversitesi’nin önderliğinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Ekolojik Tarım Organizasyonu (ETO) ve Organik Tahıl Üreticileri Birliği’nin koordinasyonunda gerçekleştirilecek olan sempozyumun konularına ilişkin bilgiler de aktardı. Kantar, sempozyumun konularını, birbirinden güncel meselelerin oluşturacağını belirterek, şöyle bir sıralama yaptı: “Dünya, AB, Türkiye ve Doğu Anadolu’da organik tarım, eğilimler ve beklentiler; organik tarım, koruyucu hekimlik ve sağlık; organik-bitkisel hayvansal üretim; organik tarım ve iyi tarım uygulamaları; organik tarım, hava-su kirliliği ve çevre ilişkileri; organik tarım ve biyoteknoloji; endüstriyel bazda girdi üretimi ve ARGE; organik tarım, doğadan toplama ve biyolojik çeşitlilik; iklim değişikliği ve organik tarım; organik tarımsal üretim ve gıda güvenliği; organik tarım ürünlerinin markalaşması ve pazarlanması; gıda dışı organik ürünler; organik tarım ve bilgi teknolojileri; örgütlenme ve eğitim; ekoturizm, agroturizm kırsal turizm ve organik tarım; organik tarım ve kırsal kalkınma.”

ERZURUM’UN ORGANİK TARIM POTANSİYELİ YERİNDE GÖRÜLECEK
Sempozyumda varılacak sonuçların, Türkiye’de organik tarımın geleceği açısından büyük önem taşıyacağını dile getiren Prof. Dr. Faik Kantar, “Erzurum, son yıllarda ekolojik tarım bağlamında bir cazibe merkezi haline geliyor. Bu sempozyumun da katkısıyla, binlerce bilim adamı, organik tarım ürünleri işleyen sanayicilerle üreticiler, Erzurum’daki bu potansiyelleri yerinde görmüş olacaklar. Bu etkinlik, şehrimizin tanıtımı açısından da büyük önem taşıyor. Çünkü ilimizde ekilebilir tarım arazilerinin organik tarıma uygunluğu noktasında çok büyük avantajlar bulunuyor.” dedi.
Sempozyuma katılım için kayıtların Ocak ayında başlayacağını anlatan Kantar, kapsamlı bir organizasyon olması nedeniyle hazırlık ve altyapı çalışmalarını Ekim ayından bu yana sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar