Amasya'da "Organik Tarım" Yaygınlaşıyor

Amasya İl Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan eğitim çalışmaları çerçevesinde 27 çiftçi organik tarım uygulamasına geçti.

Kimyasal girdilerin kullanılmadığı, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimi olan organik tarım uygulamasında kontrol ve sertifika işlemleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yetki almış kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından yapılırken, Amasya'da organik tarım uygulaması il merkezinde, Gümüşhacıköy ve Suluova ilçelerinin köylerinde yapılıyor.

Suluova ilçesinde soğan, mor soğan, arpa, buğday ve patates özel bir şirket projesi kapsamında organik olarak yetiştirilirken, kontrol ve sertifikasyon kuruluşu olan İMO tarafından denetimleri yapılarak Organik Ürün Sertifikası veriliyor. İMO şirket yekelileri ile İl Tarım Müdürlüğü Organik Tarım Timi elemanları organik ürün yetiştirilen Suluova köylerinde tarla kontrolleri yaparken, proje kapsamında yetiştirilen organik ürünlerden arpa, buğday, soğan, mor soğan ve patateslerin proje sahibi şirket aracılığıyla pazarlandığı açıklandı.

Amasya il ve ilçe tarım müdürlükleri organik tarım konusunda 2007 yılında 10 toplantıda 311 çiftçiye, 2008 yılında 8 toplantıda 212 çiftçiye, 2009 yılında 8 toplantı ile 172 çiftçiye organik tarım konusunda eğitim verirken, yapılan eğitim çalışmaları sonucunda 27 çiftçi organik tarım uygulaması kapsamına geçti. Bu üreticiler 363 dekarı meyvecilik olmak üzere toplam 720 dekarlık alanda organik ürün yetiştiriyor ve pazarlıyorlar.

Yorumlar

Popüler Yayınlar