ORGANİK TARIM TOPRAĞA YARARLI

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Uzun: 'Üreticiler tarlada verim artsın, daha çok ürün çıksın diye tarım ilaçları kullanıyor, toprağı kirletiyor. Organik tarımla toprağın canlılığı korunuyor' dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ZiraatFakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezgin Uzun, verimin artması için kullanılan tarım ilaçlarının toprağı kirlettiğini, organik tarımın,toprağın temizlenmesi için de gerekli olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Uzun, yaptığı açıklamada, doğadaki dengenin, suni gübre ve zirai ilaç kullanımı ile büyük ölçüde bozulduğunu söyledi. Daha çok ürün almak uğruna toprağın kirletildiğini, bilinçlendirmeçalışmalarının da işe yaramadığını ifade eden Prof. Dr. Uzun, şu bilgileri verdi: "Tükettiğimiz yiyecekler, içecekler, çok sayıda katkı maddesibarındırıyor. Üreticiler, tarlada verim artsın, daha çok ürün çıksın diye tarımilaçları kullanıyor, toprağı kirletiyor. Bu ilaçlar insan ve toprak sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Yapılan bütün açıklama ve uyarılara rağmen ilaç kullanımı devam ediyor. Bilinçli tarım yapılmıyor." Prof. Dr. Uzun, tarımda kimyasal ilaç kullanan çiftçilerde kanser riski görülme olasılığının fazla olduğunu, ABD'de yapılan bir araştırmada tarımda kimyasal ilaç uygulayan kişilerin uygulamayanlara göre 5 kat daha fazla kansere yakalanma riski olduğunun ortaya çıktığını, bu nedenle de organik tarımın daha da önem kazandığını kaydetti.

"TOPRAĞI ORGANİK TARIM KURTARABİLİR"
Gübre ve zirai ilaç kullanımı ile toprağın giderek verimsizleştiğini, kirlendiğini belirten Prof. Dr. Sezgin Uzun, bu nedenle organik tarımın geliştirilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Organik gıda ürünlerinin insan sağlığı için çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Uzun, şöyle devam etti: "Organik tarımla toprağın canlılığı korunuyor. Yapılan bir araştırmada, organik ürünlerle beslenen insanların çok daha huzurlu ve sağlıklı olduğu ispatlanmıştır. Gelecekte daha sağlıklı nesillerin yetişmesi için şimdiden önlem alınması gerekmektedir." Organik tarım çalışmalarının geliştirilmesi ve verimin arttırılması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Uzun, üniversite olarak, organik tarım uygulamasına geçmek isteyen bütün üreticilere destek sağladıklarını söyledi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar