İĞNEADA YOK OLMAKTAN KURTULDU (EKO TURİZM)



İĞNEADA YOK OLMAKTAN KURTULDU

“Eko-turizm” merkezi olarak kabul edilen İğneada beldesi Limanköy’e, Vize’deki çimento fabrikasının ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan ‘yük depolama ve tahliye limanı’ inşaatı hukuka uygun bulunmadı. S. S. Limanköy Su Ürünleri Kooperatifi üyeleri, İğneada’yı yok edecek karara karşı yürüttükleri hukuk mücadelesini kazandılar.Kırklareli İğneada Beldesi Limanköy balıkçı barınağında deniz dolgusuyla birlikte yapılacak “depolama alanı ve iskele”, Vize’deki fabrikanın hammadde ve yakıt için kullanacağı kömürü boşaltmak ya da imal ettiği çimentoyu ihraç etmek için kullanılacaktı. Proje gerçekleşseydi, turizm beldesinin ekolojik dengesi bozulacak, İğneada, yılda 60 bin kamyonla, çimento ve kömür tozunun taşındığı bir sanayi bölgesine dönüşecekti.


ÇED RAPORU BİLİMSEL DEĞİL

S. S. Limanköy Su Ürünleri Kooperatifi ve üyeleri İbrahim Metin ve Coşkun Direk, avukatları Ergin Cinmen aracılığıyla Edirne İdare Mahkemesi’ne başvurup, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın projeye ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu Kararı’nın iptalini istedi. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, İğneada Koyu’nda korunması gereken türlerin başında gelen “Deniz Çayırları”nın, birçok balık türünün yumurtlama ve beslenme alanını oluşturduğuna dikkat çekildi. ÇED raporunda deniz yaşamına, dolgu ve inşaatın çevreye etkisine değinilmediği belirtilerek, gemi trafiği nedeniyle oluşacak petrol atıklarının denizi kirleteceği, balıkçılığın olumuz etkileneceği vurgulandı. ÇED raporunun bilimsellikten uzak, balıkçı halkı mağdur edecek nitelik taşıdığı kaydedildi.


ÇEVRE VE ÇEVRECİDEN YANA KARAR

İnşaat sırasında ve sonrasına doğabilecek sorunlara bilimsellikten uzak temenni içeren çözümlerin öngörüldüğü kaydeden mahkeme, ÇED raporunun onaylanmasına ilişkin Çevre ve Orman Bakanlığı’nın kararında hukuka uyarlık bulunmadığını kaydederek, işlemin iptaline karar verdi. Bu karar yılda 120 bin kamyonun çimento ve kömür tozu taşıyacağı, en az 175 adet 3 bin -5 bin tonluk geminin giriş çıkış yapacağı bir sanayi bölgesi ve limanına dönüşmesi engellenmiş oldu.

AYSEL KILIÇ

Yorumlar

Popüler Yayınlar